Skip to content

Cold brew – z czym to się… pije?

Upały dają się we znaki. A wiecie co teraz się pije w hipsterskich kawiarniach? Poznajcie cold brew. W czym tkwi jego unikalność?

Cold brew (tł. zimny napar) to nic innego jak kawa, która jest „parzona” bez użycia wrzątku. Na jakiej zasadzie? Otóż do jej zaparzenie używa się wyłącznie zimnej wody. Oczywiście proces ten trwa kilka godzin, ponieważ zimna woda nie dopuszcza do szybkiego „otwarcia” smaku kawy.

Tradycyjnie zimną kawę, robi się z normalnie zaparzonej, gorącej kawy do której wrzucasz kostki lodu (jeśli wolisz wersję ze zmiksowanym lodem, wtedy powstaje frappe). Natychmiast się ochładza. Tutaj cały proces trwa kilka godzin (według najlepszych przepisów proces może trwać do 12 godzin), a zimna woda powoli powoduje, że kawa ma zupełnie inny smak niż w przypadku zwykłej ice coffee.

Cold brew smakuje bardzo oryginalnie, orzeźwia, ale nie jest to smak dla każdego. Na pewno fani kawowych nowinek nie będą żałować, a prostota jego zrobienia nikomu nie pozwoli go zepsuć. A może pokusisz się też o herbatę w takim wydaniu?


Cold brew – jak zrobić?

Wszystko najlepiej zrobić dzień wcześniej, wieczorem. Do przygotowania cold brew, potrzebujesz 5 g kawy (najlepiej jasnej palonej) na każde 100 ml bardzo zimnej wody orz duży słoik. Najlepiej taki o pojemności około 1 litra. Wsypujesz kawę, zalewasz natychmiast wodą i zakręcasz. Rano, po 12 godzinach przefiltrowujesz wszystko przez tzw. dripper (filtr do kawy, który odfiltruje fusy z kawy). Gotowe!