Dlaczego tak kochasz słony karmel? Znamy odpowiedź!

O gustach się nie dyskutuje, ale umówmy się, że każdy z nas lubi smak słonego karmelu. Ta magiczna, gęsta i uzależniająca mikstura łączy w sobie rozkoszną słodycz z wyrazistym pazurem, czyli sytuacja win-win, bo za jednym zamachem zaspokajamy potrzebę na coś słodkiego i coś słonego.


I coś w tym jest, bo naukowcy znaleźli przyczynę tak wielkiej popularności tego dość sprzecznego z nazwy połączenia. Podczas badań na University of Florida, przeprowadzonych na grupie 150 osób, wykryto, że podczas spożywania pokarmów zawierających cukier, sól lub tłuszcz, nasz mózg wytwarza endogenne opioidy, czyli związki chemiczne przypominające… heroinę.

Według uczonych, rozkoszowaniu się smakiem słonego karmelu towarzyszy zjawisko „hedonistycznej eskalacji”. Polega to na tym, że każdy z kęsów smakuje nam inaczej i chcemy zjeść więcej, by poznać każdy następny smak danej potrawy. Odwrotnie działa to w przypadku zjawiska „hedonistycznej adaptacji”. Tutaj wiemy, w którym momencie przestać jeść, bo już zaspokoiliśmy nasz apetyt i rozpoznajemy wszystkie smaki. Zatem przy jedzeniu dań ze słonym karmelem, pragniemy poznać wszelkie ukryte w nich smaki i dlatego tak trudno nam się od nich oderwać.

Czyli to, że kochamy słony karmel, wynika z tego, że to w dużym uproszczeniu część naszej natury. A jak wiemy, nie można żyć wbrew swojej naturze. I to nam się podoba 🙂 Słony karmel górą!

Macie ochotę na słony karmel? Oto kilka przydatnych przepisów ➡

A tutaj ostatnie z najpopularniejszych postów z Instagrama z hashtagiem #saltedcaramel ➡

Pumpkin orange spiced cake with baked cheesecake layer, salted caramel and almond praline// На самом деле я хотела испечь морковный торт, в последний момент обнаружила отсутствие морковки и решила испечь тыквенный бисквит. Он очень мягкий и влажный, с тонкой ноткой апельсина, количество и состав специй можно менять по вкусу. Миндаль в пралине можно заменить на фундук или грецкие орехи. А соленую карамель можно добавить как в крем (я добавляла только немного во внутренний крем, верхний сделала просто белый), так и в чизкейк перед выпечкой (просто исключить сахар и добавить 100 г карамели и перемешать), а можно просто полить ей крем между слоями. Ориентируйтесь на желаемую итоговую сладость и карамельность. Я хотела сделать такой едва уловимый тонкий слой карамели сверху, и специально приготовила ее более жидкой, взяв не равное количество сахара и жирных сливок, а 1:2. Вроде бы все, подробный рецепт в комментарии. #hautecuisines #foodstyling #foodphotography #foodblogger #food #cake #pumpkin #pumpkincake #saltedcaramel #saharisha_торт #saharisha_recipe

A post shared by Irina Meliukh (@saharisha) on

| Real Piping | 🎥 By @charlesliets Pastry Chef, London, England

A post shared by European_chefs 🇩🇰 (@european_chefs) on

Giusto per farvi venire un po' di fame prima di cena: profiteroles farciti con la chantilly, affogati in una glassa al cacao e finiti con caramello salato e qualche tocco di foglia d'oro 🌟 Something to whet your appetite before dinner: profiteroles filled with chantilly cream, drowned in a rich chocolate sauce and finished with salter caramel sauce and a touch of gold leaf 🌟 . #profiterole #bigné #choux #cioccolato #chantilly #caramellosalato #oro #bakeoff #bakeoffitalia #pasticceria #pastrylife #instayum #yummy#instagood #foodporn #sweet #dessert #chocolate #chouxpastry #saltedcaramel #rosalindbakeoff5 #rosalindbakeoffitalia #biscottissimo #patisserie #gold #homemade #fattoincasa #delicious

A post shared by Rosalind Pratt (@rosalindbakeoff5_biscottissimo) on

 

 

Dodaj komentarz