Wraz z początkiem nowego roku zapomnijcie o oleju kokosowym. Jego dyskusyjne zalety, w 2018 zastąpi moringa – olej pozyskiwany z drzewa nazwanego „Drzewem Długowieczności”. Po licznych badaniach laboratoryjnych wykonanych w prestiżowych ośrodkach naukowych na całym świecie moringa została ogłoszona nowym super food, a w ślad za nauką poszły światowe media.

Moringę można nie tylko dodawać do jedzenia, ale i używać w kosmetyce. Z myślą o Polkach zainteresowanych naturalną pielęgnacją ciała Creamy Creative Cosmetics jako jedno z pierwszych w kraju oferuje ten rzadki surowiec. Firma proponuje całą gamę autorskich produktów od samego oleju po kremy, serum i olejki do mycia twarzy. Świeże kosmetyki Creamy pozwolą każdej kobiecie odżywić cerę i przywrócić jej naturalnie piękno.

Moringa to wielozadaniowa bomba, której można używać zarówno do pielęgnacji cery czy włosów (olej, serum, kremy), jak i dodać do smoothie (sproszkowane liście). Dobroczynne skutki wprowadzenia tego wyjątkowego składnika do diety i codziennej pielęgnacji potwierdziły badania instytutów naukowych. Bezsprzecznie wykazały one niespotykane wręcz bogactwo antyoksydantów, kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, i ogłosiły je rewolucyjnym produktem, które zdominuje dietę i pielęgnację w 2018 r.

Drzewo moringi jest nazywane drzewem długowieczności. Na ten przydomek zapracowało swoimi cudownymi właściwościami, z których od lat czerpie medycyna naturalna, sztuka kulinarna i kosmetyka. Za użyciem oleju moringi w codziennej pielęgnacji przemawiają statystyki: 46 antyoksydantów i 26 innych substancji hamujących procesy zapalne oraz ilość kwasów tłuszczowych omega -3 -6 i -9, jaka znajduje się w oleju pozyskiwanym z nasion tego drzewa.

Zdolność do namierzania i neutralizowania wolnych rodników wystarczy uzupełnić o dane ilościowe witamin i minerałów – moringa ma 4 razy więcej Wit. A niż marchew, 7 razy więcej Wit. C niż pomarańcza, 4 razy więcej białka niż mleko, 25 razy więcej żelaza niż szpinak i 3 razy więcej potasu niż banany. Moringa zawiera aż trzy typy Wit. E, które stosowane na cerę chronią ją przed uszkodzeniami, w szczególności tymi wywołanymi przez słońce.

Najbogatszy w składniki, a zarazem najlepszy w działaniu jest olej tłoczony na zimno. Taki też olej jest używany przez Creamy. Marka używa oleju w swoich produktach, jak i sprzedaje sam olejek pochodzenia haitańskiego. Długość i szerokość geograficzna w jakim drzewo rośnie sprawia, że jest on inny niż ten powszechnie używany o rodowodzie azjatyckim. Haitański olej moringa posiada złoty kolor, a jego zapach jest przyjemnie orzechowy. Jest bardzo lekki, niezwykle łatwo się rozsmarowuje i wchłania nie pozostawiając wrażenia nadmiernego natłuszczenia.

Olej moringa Creamy działa głęboko nawilżająco, odżywczo, oczyszcza pory, rozświetla cerę, poprawia jej koloryt. Działa przeciwstarzeniowo, przeciwzmarszczkowo. Normalizuje wydzielanie sebum, zapobiega powstawaniu zaskórników i wyprysków. Koi i przyspiesza gojenie skóry uszkodzonej, podrażnionej promieniowaniem UV, czynnikami atmosferycznymi (słońce, mróz), po zranieniach i po ukąszeniach owadów. Dzięki dużej zawartości kwasu oleinowego – wspomaga transport transepidermalny, wzmacnia barierę ochronną skóry.

Creamy stosuje olej moringa do kremów, balsamów, odżywek, masek dedykowanych do skóry suchej, dojrzałej, wrażliwej, trądzikowej.

  • dla skóry suchej, wrażliwej – nawilża i koi podrażnienia,
  • dla skóry trądzikowej i tłustej – zmniejsza wykwity trądzikowe,
  • dla skóry podrażnionej – łagodzi podrażnienia i stany zapalne, przyspiesza gojenie skóry,
  • dla skóry dojrzałej, z oznakami starzenia – likwiduje zmarszczki, bruzdy, poszarzenie skóry.

Olej moringa Creamy może być również używany do pielęgnacji włosów, dodawany do odżywek do włosów, lub używany w samodzielnym olejowaniu:

  • do włosów suchych, trudno rozczesujących się,
  • do masażu,
  • do skóry suchej, podrażnionej słońcem, zabiegami kosmetycznymi (np. po solarium).

Moringa w medycynie naturalnej jest uznawana za lekarstwo na 300 różnych problemów zdrowotnych. Jej właściwości, a w szczególności z pozyskiwanego z niej oleju, były już doceniane w starożytnym Egipcie, gdzie w roku 2480 p.n.e. była używana jako składnik kulinarny, składnik perfum, kosmetyk i lekarstwo. Zalety oleju moringa doceniali również starożytni Grecy i Rzymianie.

Olej moringa ma wpływ na każdą cześć naszego organizmu, nie tylko w kategoriach kosmetycznych. Poniżej przytaczamy kilka ciekawostek o tym panaceum na dosłownie wszystko:

  • wątroba – spożywanie oleju moringi pomaga usunąć toksyny z tej części organizmu,
  • higiena jamy ustnej – masaż olejem z moringi pomaga przy zapaleniach dziąseł,
  • stawy – olej moringi może być stosowany przez osoby mające problemy reumatyczne. Jego regularne stosowanie może pomóc w redukcji bólu i stanów zapalnych,
  • emocje – historycznie, olej moringi był stosowany również do poprawy kondycji psychicznej i emocjonalnej, jego działanie jest uspakajające i wyciszające emocje,
  • kości – w starożytnym Egipcie olej z moringi podawano małym dzieciom, aby wesprzeć rozwój ich kości i ogólny stan zdrowia,
  • metabolizm – pomaga organizmowi pozbyć się odpadów i toksyn, jednocześnie zwiększając wchłanianie pokarmu w żołądku.

Ostatnia ciekawostka – sproszkowane nasiona Moringa dodane do wody, służą do oczyszczania jej z zanieczyszczeń bakteryjnych i wirusowych – niszczą nawet szczep bakterii Eschericha coli.

Categories: Styl życia