Restauracja Zoni właśnie trafiła na shortlistę najpiękniejszych przestrzeni restauracyjnych wytypowanych przez jurorów The World Interiors News Awards. Laureaci zostaną ogłoszeni już w październiku podczas uroczystej gali w Londynie.
Wyjątkowy projekt wnętrz Zoni to zasługa warszawskiej pracowni Nizio Design International. Cała aranżacja, stworzona pod kierunkiem właściciela pracowni Mirosława Nizio podkreśla kontekst miejsca i jego nietuzinkową historię. Zainspirowana została przez wiekową tradycję gorzelniczą i przeszłość pofabrycznego obiektu. Restauracja znajduje się bowiem w dawnym budynku rektyfikacji na terenie XIX-wiecznej warszawskiej wytwórni wódek, w którym dziś mieści się Centrum Praskie Koneser. Zoni to serce tętniącego nowym życiem „Konesera”. Restauracja sąsiaduje z pierwszym na świecie Muzeum Polskiej Wódki.
Zoni to nie tylko piękne wnętrze, ale i wyjątkowa kuchnia, która intryguje smakami i teksturami. Menu łączy przeciwstawne smakowe bieguny w harmonijnie zbudowane dania, które zaspokajają wszystkie zmysły smakoszy. W barze Zoni znajduje się imponująca kolekcja najlepszych wódek z Polski i całego świata oraz wyborne wina.
Zarówno bar, jak i restauracja na antresoli wypełnione są specjalnie zaprojektowanymi przez Mirosława Nizio, meblami oraz elementami wykończeniowymi. W eleganckiej industrialnej przestrzeni wykorzystano m.in.:specjalnie zaprojektowane stoły, barowe krzesła i oświetlenie oraz ażurowe ściany przesuwne ze stali. Wnętrze uzupełniono loftowymi lampami, eleganckimi wykończeniami ze stali, mosiądzu oraz drewna, które sprawiają, że goście czują się tu niezwykle komfortowo. Całość buduje klimat sprzyjający delektowaniu się potrawami podczas spotkań towarzyskich i biznesowych. Tym samym wnętrze Zoni zaprasza gości do nie tylko do odkrywania bogactwa smaków potraw i trunków, ale i obcowania z wysmakowanym designem. Teraz zostało ono docenione przez międzynarodowe jury The World Interiors News Awards.