fot. materiały prasowe

Milanovo: Wakacyjnych wspomnień czar

Koniec wakacji to czas, kiedy wspomnienia z podróży jeszcze się nie zatarły, a  smaki odwiedzonych krajów wciąż tańczą na naszych podniebieniach. Włoska atmosfera, słoneczne promienie i niepowtarzalne smaki śródziemnomorskiej kuchni-to wszystko czeka na nas w restauracji Milanovo. To miejsce, które narodziło się z miłości do oryginalnych włoskich smaków i pragnienia dzielenia się nimi w duchu „la dolce vita”.

Przytulne i eleganckie wnętrza Milanovo tworzą idealne tło dla wspomnień mijających wakacji. Bogata karta dań, oparta na najwyższej jakości produktach z Italii oraz inspiracjach kuchnią śródziemnomorską, otwiera przed gośćmi bramy do świata smaków, które skradły serca i podbijały podniebienia przez wieki.

Jednym z  flagowych dań jest oryginalna pizza Canotto, wypiekana w ręcznie zbudowanym piecu z cegły. To kulinarne arcydzieło, którego doskonały smak przenosi nas wprost do serca Neapolu. Tajemnica tkwi
w skrupulatnie przestrzeganej, wymagającej sztuce wyrobu ciasta, którą założyciel restauracji-Maciej Lubiak poznał u źródła, wprost  od włoskich pizzaiolo.

Ale Milanovo to o wiele więcej niż tylko pizza. Specjalnością tego wyjątkowego miejsca są włoskie makarony, które po ugotowaniu zanurzane są w esencjonalnym bulionie, by wzmocnić ich smak i aromat. W menu znajdziemy również wykwintne antipasti, owoce morza, świeże sałaty oraz tradycyjne włoskie dolci. Każdy kęs to podróż po śródziemnomorskich smakach, których niezapomnianą esencję odnajdziemy właśnie w Milanovo.

Jeśli chodzi o przekąski, to pyszna focaccia Rosmarino, Formaggio oraz Di Parma zaskoczą prawdziwą symfonią smaków. Nazwa „focaccia” pochodzi od łacińskiego wyrazu „focacacia”, co oznacza „palenisko, miejsce do pieczenia”. Początki tego wypieku sięgają starożytności, a dziś jest kojarzona przede wszystkim z kuchnią włoską, a szczególnie z regionem Ligurii. Focaccia z rozmarynem, posypana serem i skropiona świeżą oliwą, to jest naprawdę dzieło sztuki kulinarnej.

Znakomity Hummus Grissini to doskonałe lekkie danie, charakterystyczne dla wielu kuchni śródziemnomorskich zwykle podawane z pitą. W Milanovo podawany ze świeżo wypiekanymi pałeczkami chlebowymi  z ciasta do pizzy,

Wspomnienie słonecznej Grecji, smak soczystych świeżych warzyw i wspaniałej oliwy to Zorbas Halloumi. Danie, dla którego inspiracją była restauracja Zorbas w Atenach. To miejsce, które robi ogromne wrażenie, z wieloletnią tradycją, serwujące lokalne dania i właśnie na jego cześć zostało nazwane danie serwowane w Milanovo.

Współcześnie podróże kulinarne przekraczają granice państw, łącząc smaki i kultury w niezwykły sposób. Przykładem są Calmari in Padella, włoskie danie niezwykle popularne na francuskiej Rivierze. Chrupiące krążki podawane z sosem aioli i kieliszkiem białego wina to wspaniałe wspomnienie letnich dni.

Tak więc, jeśli marzysz, aby wakacyjne wspomnienia pozostały z tobą na dłużej, zapraszamy do Restauracji Milanovo. Tutaj smaki, aromaty i śródziemnomorska atmosfera przeniosą Cię w magiczną podróż kulinarnej przygody, która pozostanie w Twojej pamięci na długo.